2016年6月7日 星期二

觀塘海濱花園

早前聽聞過觀塘有一個又靚又好玩嘅公園,想帶小朋友去玩好耐喇!趁住天陰陰唔太曬出動囉!
hey~ 話咁快就已經到達觀塘海濱花園喇!yeah~

嘩!觀景亭起得好靚呀!

晴朗你追我逐,上斜路、落樓梯,圍繞住整個涼亭跑咗幾個圈,咁又玩咗一餐~ XD

原來響涼亭上望到嘅風景咁靚,好舒服呀!

咁啱比我𥄫到有大隻佬跑步添!咳...咳....我哋focus番去美麗動人嘅風景先~ XDD

整個公園依着海邊而建,沿住海旁漫步享受陣陣清涼嘅海風吹來,好舒服呀!

地方夠晒大,可以比小朋友不停跑不停跑不停跑.....仲可以欣賞一下花草樹木添~

位於多用途廣場嘅建築物夠晒特別,據稱晚上亮起燈仲靚呀!

行行下海濱長廊發現晴朗這相親相愛嘅一刻,不禁令晴朗媽媽有點兒老懷安慰啊!

健身站提供唔同嘅運動設施

晴朗運用自己嘅方法去玩呢啲設施,係咪咁玩㗎?....

嘩!好大片草地呀!如果陰天嚟呢度野餐一流~

到達兒童遊樂場,小朋友梗興奮啦!呢個好玩,不過要靠大人幫手上下咁㩒、放、㩒、放.....嚟郁動

玩得巧開心唷~ (唔該晒路過的叔叔)

週邊設施都好好玩!

呢條平衡木唔係咁簡單,企咗上去之後,會不停搖晃,想要去到終點就要考下膽量喇!

轉轉櫈嘅設計好搞笑,坐咗上去會不停咁轉,真係會轉到你笑㗎!

一齊嚟試下攀石啦!

體驗一下打鼓樂~

進入感官花園,呢個都算係好玩之最喇!

不過需要大人幫手左右咁搖,搖...搖....搖.....搖到外婆橋~~~

簡直玩到唔捨得走呀!

搖下搖下嘅設施又點只一個丫!呢個都好受小朋友歡迎㗎!

高矮肥瘦,玩哈哈鏡又笑咗一餐~ XD

氹氹轉,菊花園....

試完坐氹氹轉,不如試下幫手轉啦!好玩呀!不過會唔會轉得太快嚇親坐梗果位小朋友呢?@.@

仲有好多其他遊玩設施㗎!

可供兩人一起搖嘅搖搖馬,過癮呀!

一二三跳飛機~

除咗數目字,仲有A-Z英文字

呢個....係咪咁玩㗎?

仲有呢一組感官設施都好好坃

又嚟訓練一下大小肌肉先~~

感官花園位於橋底,落雨都唔怕啦!
觀塘海濱花園同一般嘅公園好唔同,加入咗好多一般公園冇嘅新元素落去,例如太陽能涼亭同埋感官花園,仲有好多唔常見嘅兒童遊樂設施。最欣賞係感官花園,啲設施除咗玩,仲可以吸引到小朋友探索視、聽、觸、本體及前庭等感官刺激,能夠促進小朋友感官肌能發展之餘,又好玩。一舉兩得!而且位於天橋底,就算落雨都唔會變落湯雞啦!

 觀塘海濱花園 
地址:九龍觀塘海濱道80號
電話:2346 8538
網址:http://www.lcsd.gov.hk/tc/parks/ktp