2017年3月24日 星期五

早死的10個壞習慣

日常生活中,大家唔多唔少都會養成咗一啲壞習慣。呢啲看似唔嚴重嘅習慣,輕則會整病你,重則就同呢個世界早啲bye bye。專家指出10個導致早死嘅壞習慣,真係唔講唔知喎!快啲睇睇中咗幾多樣先~

早死的10個壞習慣:
1. 經常翹腳
2. 經常彎腰搬重嘢
3. 經常揸住份報紙坐廁所坐好耐
4. 缺乏運動
5. 啱啱瞓醒立即起身落床
6. 經常對住部電腦
7. 缺乏飲水
8. 經常食好熱嘅嘢
9. 經常飲咖啡、奶茶或綠茶
10. 排便時用大氣力谷啲便便出嚟

嘩!數數埋埋,都中咗唔少喎!我唔想咁早死呀!
大家又唔駛咁驚!其實未必會去到「早死」咁嚴重。不過唔好嘅嘢keep住經常做,對身體或多或少都會帶來壞影響。但係要將壞習慣改好,大家都知唔係一件容易嘅事。正所謂「冰封三尺,非一日之寒」,壞習慣唔係一日就可以養成,想用兩、三日就改好,當然係妙想天開啦!

 

世界上,想改壞習慣嘅人多的是,但有恆心、時時提醒自己、日日改善嘅人就唔多喇!要「搣甩」壞習慣,首先要下定決心同埋多鼓勵自己,唔好畀老毛病又再復發。係要好有恆心㗎!由今日起,就同啲壞習慣畫清界線啦!


晴朗 - 食·玩·育·美·愛の親子平台
facebook專頁:https://www.facebook.com/happytrain123
blog:http://blog.xuite.net/chinglongtin/blog