2017年5月26日 星期五

【送禮自學】Handsbox皮革學堂

過時過節,或者係特別日子,有冇試過為送咩畀摯愛而煩惱呢?早前,我就為咗唔知送咩畀晴朗爸爸做生日禮物而大傷腦筋喇!一齊咗咁多年,真係咩嘢都送過晒啦!好難諗!結果去咗媽媽谷問下意見,集思廣益。得知有一間公司專造皮革用品,仲可以教人自己製作添!親手整禮物?好有意思呀!一於就朝住呢個方向進發啦!
Handsbox位於荔枝角,由地鐵站步行至店舖大約三分鐘~

我打算整番個銀包畀晴朗爸爸,但原來整一個銀包需時四小時或以上~

放工後先到,咪即係要整到好夜?

由於時間唔許可,晴朗爸爸嘅生日亦將至,所以決定由店員代為製作~

冇得親手整係有啲可惜,不過我可以自訂款式同材料,務求要送一份啱晒晴朗爸爸心意嘅禮物呀!


店舖提供多款銀包畀我參考,有大有小,有長形亦有標準size。男仕用嘅話,標準ok啦!

揀好款之後,就要揀用料喇!


嘩!好多款唔同顏色嘅皮革,睇到我有啲眼花繚亂。定一定神,不如就由晴朗爸爸平時喜愛嘅顏色入手啦!


對於低調、平淡嘅人嚟講,啡色就啱晒喇!

跟住就要揀字款,想個銀包獨一無二,梗係要刻埋字啦!


老夫老妻,唔駛刻I Love You, Love Forever果啲喇!就咁刻我哋個名已經足夠~ XD


店員好好呀!即時壓印個效果畀我睇。唔錯喎!就用呢隻字款啦!

接住落嚟要揀線嘅顏色~


呢度超過30隻線色選擇,邊隻色可以襯到塊皮呀?


umm... 揀嚟揀去,結果都係揀番同皮差唔多嘅顏色,我覺得啲線冇咁顯現會適合晴朗爸爸啲呀!

然後,要揀相片格嘅膠料~


呢個係反光膠料~


而呢款係磨沙料~


最後,確認埋銀包放紙幣嘅格數就ok喇!


Handsbox除咗提供訂製服務,亦有DIY製作班,一人已經可以開班喇!課堂會由兩位全職專業導師任教。想約埋三五知己一齊上堂又得!每班最多15人,與好友共享手作樂趣,一定好好玩啫!


課堂已包括材料、教學及工具借用,好齊全呀!

皮革用品又點止銀包呀?產品種類繁多~


鎖匙包


咭片套


證件套、八達通套


手袋


襟花

除以上產品外,佢哋仲有製作真皮牛皮製嘅背囊、旅行袋、斜揹袋、散銀包、電話套、iPad套、腰包、相機袋、公事包、皮箱、筆袋、皮帶、寵物頸圈、首飾等等,數之不盡。係咪突然間多咗好多送禮idea呢?


舖頭細細,位於一個商場仔唔顯眼嘅角落。雖然係咁,但有心嘅自然會搵到上門,就好似我咁。好欣賞年青人有一鼓創業嘅熱誠,值得支持!

我所揀選嘅款式同用料埋單$1180~

期待完成品嘅時間好漫長,終於收到貨喇!

梗係第一時間拆開嚟睇下啦!


皮面光滑,手工精細,係我想要嘅嘢嚟呀!*o*


銀包格數同相片位都合符我嘅理想,好滿意!


重頭戲係刻有我哋個名嘅相格呀!不過放咗相就睇唔到,啱晒內歛嘅晴朗爸爸啦!


我訂嘅時候請店員幫忙將size比起原本嘅款改高身少少,尺寸都可以自訂,真係合晒我心意呀!

唔講真係唔知,原來佢哋嘅DIY班係24小時開放㗎!自由預約時間上堂,好有彈性,啱晒繁忙嘅香港人啦!最鍾意佢哋係100% handmade,每一件產品都會依照不同客人嘅喜好同要求悉心設計。支持香港自家原創品牌!送禮嘅話,收到果個肯定開心啦!身為送果個,由揀材料至收到成品,全個過程都好滿意呀!大家如果都遇到送禮煩惱,不仿考慮親手整番個獨一無二兼且充滿愛心嘅皮革禮品啦!


Handsbox皮革學堂
地址:荔枝角青山道588號永盛工業大廈地下23鋪
電話:6037 4474
網址:http://www.handsbox.com
facebook: https://www.facebook.com/handsbox


FIND US on:
     

BLOGs:

CONTACT US: