2016年8月23日 星期二

科學實驗教室@愉景新城D・Park

每個小朋友都好奇心爆棚,對於新鮮事物總會充滿疑問和探索精神。我哋今次就嚟到愉景新城D・Park參加「科學實驗教室」,今堂將會探索「漩渦的力量」,小朋友已經預備好化身成為小小科學家喇!
呢位係Stephen Sir,佢會同我哋一齊揭開漩渦嘅秘密㗎!


知唔知呢個係咩嚟呢?唔係黑色紙箱咁簡單~


按壓紙箱,噴出嚟果股空氣好強勁!朗朗被噴得幾開心?XD


道具嘅名堂叫做「空氣炮」


小朋友都對「空氣炮」好有興趣呀!


距離咁遠都能夠噴郁個黑色膠袋,係咪好勁呢?


Stephen Sir示範加啲煙落去空氣炮裏面,咁就可以清楚見到噴出嚟嘅空氣成一個donut形,呢個就叫做「漩渦環」。好得意呀!


朗朗都好想親身體驗下喎!


Stephen Sir教我哋整一個迷你嘅空氣炮,咁咪每個小朋友都可以體驗一下囉!


材料需要一隻紙杯


響紙杯底部畫上喜歡嘅形狀


然後用cutter切去形狀


杯頂要用保鮮紙包好,然後用膠紙將保鮮紙貼實隻杯


迷你空氣炮完成喇!


注啲煙入去空氣炮內


試下射程有幾遠先~


個個小朋友都好努力嘗試喎!


方形又有,三角形亦有,不過原來唔同形狀係唔會影響漩渦環嘅donut形㗎!


呢幅睇得清楚啲,雖然個杯cut咗方形,但噴出嚟嘅煙一樣係donut形


繼續努力嘗試,玩得好開心呀!


成班同學仔都好認真學習喎!


Stephen Sir將紙杯放響空氣炮上,叫我哋估下按壓空氣炮後,隻杯會飛起定會被吸入空氣炮內?


個個都好踴躍搶答,答案係會飛咗出嚟㗎!XD


用紙巾取代紙杯,結果都係一樣喎!


咁如果將張紙巾蓋住半個炮口呢?


結果紙巾被吸咗入去空氣炮內


又試下用空氣炮向紙杯發射~


中!空氣炮嘅力量真係唔講得少呀!


做完漩渦力嘅實驗,接住落嚟!會探索一下壓力~


原來空氣係可以伸縮同壓扁㗎!我哋去試驗下囉!


夾住針筒嘅出氣口,嘗試將針筒內嘅空氣壓扁


加啲發泡膠粒又試下丫!


再嚟試下用棉花糖做測試


每當壓落去嘅時候,粒棉花糖被空氣壓到好似委縮咗咁呀!


轉用海綿又試下先~ 點解冇變化嘅?


吸啲水再試下~


水又壓唔壓得到嘅呢?


用熱水又會有咩分別?


將針筒拉後嘅時候,會產生咗啲氣泡呀!點解嘅?原來壓力可以加強氣化,而溫度高(熱水)更加加快咗氣化嘅速度


Stephen Sir叫我哋試下揼脹個樽


然後揭開樽蓋,樽裏面嘅液體(酒精)就會變成氣體喇!


我哋又試試先~ 揼揼揼....努力將水樽揼到脹卜卜


然後一揭開蓋,液體真係變成咗氣體。呢個測試係模擬咗雲係點樣形成。由於地面嘅壓力大過天空,將樽內嘅壓力加大,揼脹嘅時候就等於地面嘅壓力。一打開蓋,壓力細咗,等於水升上天變成雲。在場小朋友都覺得好神奇呀!


又係考考大家嘅時間,點樣可以將上面個樽啲水流落去下面個樽呢?


小朋友都一致覺得用力揸上面個水樽咪得囉!但呢個方法好慢,而且要不停按壓水樽,好嘥氣力。Stephen Sir有更好方法呀!佢用手大力打圈,漩渦力令到啲水好快咁流向下面個樽。係喎!用番漩渦力咪得囉!


個個小朋友都好想親身體驗下,但由於時間關係,送咗一人一set實驗道具番去玩下啦!套裝除咗包括啱啱講嘅漩渦力實驗之外,仲有噴泉實驗同埋自製簡單溫度計。正喎!可以番屋企慢慢做測試喇!


臨走唔好忘記響多元智能學習樂園passport上吸番今次個印章喎!


落堂喇!今堂學嘅嘢真係令我哋大開眼界呀!

今堂學咗兩個主題:(1) 漩渦力,用空氣炮噴射donut形狀嘅漩渦環出嚟;(2) 壓力,在加咗壓力之下,液體會變成氣體。除咗加熱(如煲水)外,原來加壓力都可以將水變成蒸氣㗎!天空上嘅雲就係類似咁嘅情況形成,當壓力改變,地面嘅水就會變成天上嘅雲喇!小朋友都覺得好奇妙,亦玩得好投入。而我就覺得好似番咗去中學理科堂咁,真係獲益良多呀!希望朗朗繼續用呢份求知精神,去探索奇妙的世界啦!嚟梗一課會帶大家揭秘「改變溫度的奧妙」,有興趣嘅朋友就唔好錯過喇!資料如下(可按圖放大):


愉景新城 D・Park
地址:荃灣青山公路398號愉景新城
網址:http://www.dpark.com.hk