2016年9月7日 星期三

自製沙律vs三款醬汁

香港人食物太豐足喇!餐餐食量超標,大肚腩就係咁樣形成。最近受咗啲媽媽朋友影響,開始green Monday生活,逢星期一都會自製輕怡沙律做午餐。食咗一排,肚腩真係明顯細咗喎!
講到自製沙律,用咩嘢沙律汁真係會好影響沙律嘅味道,所以特地買咗3款沙律醬比較一下~


沙律菜購自吉之島超市,包裝沙律菜已跟埋芝士碎、多士粒、黑椒同埋沙律醬。好方便!我另外再加咗啲粟米、紅腰豆同埋雞蛋,咁簡單就整好一份沙律喇!


首先試下柚子芝麻醬先啦!芝麻醬帶點酸酸甜甜嘅柚子味,幾開胃。唔錯呀!


然後試下丘比牌嘅芝麻口味沙拉汁,比起頭先果隻較為杰身,而且好重芝麻味。勁好味呀!*o*


最後,試埋丘比牌嘅千島口味沙拉汁喇!味道同一般千島醬差不多,冇乜驚喜~


我覺得千島醬一般啫!但晴朗一樣食到lam lam脷喎!睇嚟3款都ok啱小朋友胃口呀!


3款之中,丘比芝麻最正。相比之下,柚子芝麻嘅味道就冇咁濃,但卡路里相對都會低啲。對於想keep fit嘅朋友,我會推介柚子芝麻醬 (購自一田超市)


最初只係green Monday,但由於健康又好味,已經發展到去green weekdays喇!


吉之島超市有多款沙律菜選擇,價錢由$2x~$4x不等,每包都可以整到3餐㗎!

沙律材料可以因應個人喜好啦!想食咩就加啲咩落去囉!除咗雞蛋、粟米、紅腰豆,我仲鍾意加菠蘿同埋車厘茄。見其他媽媽朋友仲會加啲雞肉添!雞肉配麻醬,真係諗起已經流晒口水喇!佢哋對精明眼仲犀利,識得去街市買一份份執好晒嘅沙律菜,既新鮮又經濟。以我所知,荃灣楊屋道街市同埋中環街市有檔攤售賣。其他地方就唔清楚,如果大家知道記得要報料喎!食咗沙律午餐後,加上其他餐進食多菜少肉,肚腩細咗,行步路都輕盈咗呀!大家都一齊嚟加入多菜少肉行列啦!加埋適量嘅運動,瘦身效果會更顯著㗎!Keep fit係女仕們終身嘅工作嚟加嘛!共勉之~


晴朗 - 食·玩·育·美·愛の親子平台
facebook專頁:https://www.facebook.com/happytrain123
blog:http://blog.xuite.net/chinglongtin/blog