2017年2月22日 星期三

稻鄉飲食文化博物館

正所謂「民以食為天」,一講到食,有邊個會唔開心㗎?飲飲食食係生活好重要嘅一部份。但係大家又對飲食文化了解有幾多?我哋就唔多喇!不如一齊去博物館長知識啦!
稻鄉飲食文化博物館位於火炭,大紅燈籠高高掛,再行前少少果座幾層高嘅大廈就係喇!


地下果層係稻香酒樓,而博物館就響上一層,跟住嚟啦!


六十年代嘅打粉桶,朗朗好似玩梗賽車咁款喎!XD


樓梯間擺放咗好多古色古香嘅餐具同裝飾~


好似呢啲木碗同埋木匙羮~


仲有木造嘅酒壼,就好似番咗去古代咁呀!


事不延遲,我哋入去睇下囉!gogogo~


斬料,斬料,斬大舊叉燒!客官想要肥嘅定半肥瘦呀?


小販檔係香港特有嘅飲食文化,50至70年代最盛行。你又幫襯過邊啲檔口呢?


我幫襯過串燒、咖喱魚蛋、牛什、腸粉....大家最熟悉嘅應該係雞蛋仔喇!


燒味真係人見人愛,無論香港人定外國人,總係會難以抵擋叉燒嘅誘惑~


現今啲扒房已經買少見少喇!每次去幫襯一啲所剩無幾嘅扒房時,總會感覺好似穿越咗時空,回到過去,好懷舊呀!


一於試下做小販啦!埋嚟睇埋嚟揀,好靚嘅牛什同雞蛋仔喇喂!~ 


「我要5蚊牛什丫唔該!」
「嚟嚟嚟!好嘅!好快得喇!」
嘩!大件夾抵食喎!XD


食完咸就梗係想食番啲甜嘢,雞蛋仔幾錢呀?要埋格格餅添丫!唔該!^^


通過隨意門,遙身一變就去到傳統中式酒樓嘆茶嘆點心。大包整番兩籠先~


痰罐係舊式茶樓不可或缺嘅物品,而家諗番起都覺得幾唔衞生㗎喎!^^'''


各式各樣嘅傳統酒樓擺設,每件手工都好精緻,當係藝術品咁欣賞都唔錯!


唔同時代所用嘅茶壼茶杯,嘆茶嘅衝動油然而生~


仲有麻雀枱都好重要,相信呢款已經絕跡喇!而家啲酒樓已經陸逐採用電動式麻雀枱啦!


以前啲人結婚擺酒都清一色用呢款backdrop,其實睇番都幾有氣勢、幾靚㗎喎!


設宴招呼親朋好友,當然要用上等嘅食材啦!好豐富呀!


水仙、壽眉、潽洱、香片一應俱全,想嘆咩茶呢?隔離嘅龍鳳立體浮雕係傳統酒樓嘅標記,栩栩如生。唔好話老土,其實都幾欣賞以前啲人嘅設計㗎!


古時用嚟磨稻米嘅機器,點樣操作就唔識喇!不過一向古裝片至會見到嘅嘢,而家活現眼前,真係大開眼界呀!


不同種類嘅香料,大家比較熟悉嘅應該係胡椒、肉桂、豆蔻同小茴香喇!


館內設有介紹稻米嘅互動資料,稻米係中華飲食之中最重要嘅部份呀!


學下啲村姑用古代鑊器炒餸先~ XD


仲有好多唔同時代、唔同用途嘅用具呀!


刨冰機(左)同榨汁機(右),如果立即可以榨番杯鮮橙汁你話幾好呢?


展示嘅物品真係好多,而我對於餅模最有興趣~


見到唔同形狀嘅餅模,就好自然會聯想到新鮮出爐嘅月餅或水晶糕,真係諗起都流晒口水喇!


晴晴對於唔同嘅廚具都好有興趣喎!


仲好努力嘗試操作呢部榨蔗汁機添!不過唔駛人去操作㗎!係以動物拖行嘅力嚟帶動下層齒輪轉動,咁蔗汁就會榨到出嚟㗎喇!


今晚姨媽姑姐設宴,我哋入去嘆番餐囉!不過預備咗人情未先?XD


港島區唯一一間未經過搬遷嘅傳統中式酒樓 - 龍門大酒樓屹立灣仔已經60年。於2009年結業前席,莚開37席「龍門夜宴」,同近400名食客宴別。可以想像到當晚嘅熱鬧盛況,無論係伙記定食客都一定好唔捨得喇!


走廊掛咗一啲同飲食有關嘅畫同poster畀我哋慢慢細味欣賞~


全部都係稻香集團推出過嘅宣傳poster嚟呀!


「壹蚊雞」呢幅我都有啲印象,為慶祝服務廿載,1蚊就可以食到1隻雞喇!


臨走響lift口見到晴晴至愛嘅蛋撻,不過咁大個點食得晒呀?XD


館內不同位置設有印章機,晴朗好雀躍去打印,離開前都可以儲齊晒。好叻呀!Yeah!!!
咩話?睇唔到啲印?細心啲睇下啦!係冇顏色嘅浮水印嚟呀!

參觀完博物館之後,不但對各地飲食文化認識多咗,仲可以模擬一下充當小販嘅樂趣。又好玩又學到嘢,好值得帶小朋友嚟睇下呀!睇完再過埋酒樓嘆下午茶咁就very good喇!


稻鄉飲食文化博物館
開放時間:9:30~12:30及14:30~17:30
星期一(公眾假期除外)、農曆年初一至初三休息
公眾導賞團(粵語)只在星期六、日及公眾假期提供(需預約)

地址:新界沙田火炭坳背灣街13號1樓
電話:3989 7000
網址:http://www.taoheung.com.hk/tc/museum/introduction/index.html