2017年2月28日 星期二

STEM投影遊樂區@D・Park愉景新城

最近發現D・Park愉景新城有個位置免費畀小朋友玩。岩漿、懸崖、水面....就好似走進虛擬世界咁,同大家分享下先! 
STEM投影遊樂區位於L1,Modern House對出空地~


嘩!好高呀!身處海拔唔知幾多米之上,而前面條橋會隨時斷,情況好危急,想過去就要好小心喇!@.@


小朋友用腳踩住第一塊發光嘅石頭之後,下一排石頭就會發光,繼續向前推進。腳離開踩過嘅石頭就會掉落懸崖下面,場面驚心動魄。踩晒所有石頭之後,會出現一個蘿蔔,踩埋佢就過關~


氣溫急升,好熱呀!身處於岩漿之上,隨時會跌落去,變燒粟米㗎!好危險!大家要小心!


小朋友要用腳踩住第1塊升起嘅石塊上,跟住第二塊石塊就會升起,繼續向前進發。當腳離開石塊嘅時候,石塊就會碎裂跌埋落岩漿度。一直踩住啲石塊跳到去對面,完成最後嘅石塊就通過喇!


玩完高度、火熖之後,不如玩下水。好靚嘅河花池呀!雖然環境優美,但要通過都要諗啲計仔㗎!


小朋友要靠踩荷花葉過對面,期間會有青蛙四圍跳,要小心,唔好踩親佢哋呀!亦都唔好叉錯腳跌落水喎!


「阿媽我得咗喇!Yeah!!!」

之前響D・Park 亞馬遜學園都玩過投影互動遊戲,不過係小型啲嘅,但晴朗果陣已經玩得好開心。今次咁大型嘅都係第一次,虛擬場景營造氣氛更逼真。小朋友為過關不停跳嚟跳去,過程中仲可以提升邏輯思維同人際社交,係一個放電幾唔錯嘅好地方呀!最緊要嘅一樣嘢就係「免費」嘛!

玩完STEM投影遊樂區,可以順便上去玩埋STEM-CITY喎!
M.I. STEM-CITY:http://blog.xuite.net/chinglongtin/blog/488597759


STEM投影遊樂區
對像:3-12歲
地點:荃灣青山公路398號愉景新城L1(Modern House對出空地)
活動時間:12:00 ~ 19:00
網址:http://www.dpark.com.hk